1. Vul de schone kan tot ongeveer een derde met melk.
2. Open de stroomkraan heel even om de eerste condens uit de stoomtuit te blazen. Draai dicht als er echt stoom uit komt.
3. Hang de stoomtuit in de kan tot een paar centimeter boven de bodem en draai de kraan open.
4. Breng na twee seconden, als de situatie stabiel is, de stoomtuit naar boven tot net onder het oppervlak.
5. Probeer de melk als het ware omhoog te trekken door de tuit net onder het oppervlak te houden en dan de kan voorzichtig omhoog en omlaag te bewegen. Hierbij ontstaat het specifieke geluid wanneer de stoom telkens heel even boven het melkoppervlak komt. Het volume wordt nu snel groter. Streef ernaar de bellen zo klein mogelijk te houden.
6. Houd de vrije hand constant tegen de zijkant van de kan om de temperatuur te voelen. Zo gauw de temperatuur van de melk boven handwarm komt, de kan omhoog bewegen en moet de tuit diep de melk in.
7. Zorg er nu voor dat de melk door de stoomdruk in een kolk gaat rondtollen. Het volume blijft stijgen en de melk wordt heel luchtig maar blijft gemakkelijk schenkbaar. De belletjes moeten zo klein zijn dat ze vrijwel niet te zien zijn. Draai de stoomkraam direct dicht wanneer de kan zo heet wordt dat deze nagenoeg niet meer aan te raken is. Dit is bij 70 graden. Deze temperatuur mag niet worden overschreden! Boven deze temperatuur verandert de melk zodanig van structuur dat het schuim meteen inzakt. Het naderen van het kookpunt is ook duidelijk hoorbaar aan opkomend ronken en brommen. Als dat gebeurt, is de melk alleen nog bruikbaar als opgewarmde melk. Mochten er toch wat grote bellen bij zitten, zet de kan dan een paar keer hard neer zodat deze bellen door de schok open knappen. Ideaal is het wanneer het opschuimen van de melk tegelijkertijd klaar is met de espresso in de grote cappuccinokop. Die espresso is dan zelf ook nog mooi met een volle crema
8. Bij het ingieten van het schuim (vanuit het midden) moet eerst een rand ontstaan waaraan de cappuccino zijn naam ontleent. Na het ingieten van het schuim ontstaat er door dit proces de ideale cappuccino met als het goed is een verhouding van 1/3 koffie, 1/3 warme melk en 1/3 geschuimde melk.

De warme melk onder het schuim kan ook gebruikt worden voor een caffe latte door het schuim tijdens het schenken tegen te houden.

Het is verstandig een koeling voor de melk zo dicht mogelijk bij de espressomachine te hebben. Zorg dat daarin drie of meer kannen met melk staan om altijd cappuccino met koele melk te kunnen maken. Vul de kan na het uitschenken van de melk gelijk bij met koele melk en zet deze terug in de koeling. Rouleer de kannen in de koeling om steeds weer met verse melk te kunnen beginnen.