SERVICE
ZAKELIJK
Heeft uw professionele VBM machine een onderhoudsbeurt nodig? Neem contact met ons op via 070-3099200 of stuur een e-mail naar planning@eembergen.nl
Heeft u een storing aan uw professionele VBM machine? Neem dan direct contact op met onze helpdesk via 070-3099200.
Buiten kantoortijden zijn wij ook bereikbaar via 070-3099200. Spreek duidelijk uw naam en telefoonnummer in, Een monteur neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
PARTICULIER
Heeft uw VBM Domobar een onderhoudsbeurt of reparatie nodig?
U kunt uw VBM Domobar met afspraak aanleveren op onze locatie op de Goudlaan in Den Haag.
Wij adviseren u om de machine zo kaal mogelijk, zonder accessoires aan te leveren. Neem wel een filterdrager (piston) mee.
Onze servicetechnici behoren tot de best opgeleiden in de branche en staan zelden voor verrassingen. Het technische team kent iedere machine letterlijk van binnen en van buiten. In het onwaarschijnlijke geval dat een storing niet ter plekke of binnen afzienbare tijd kan worden verholpen dan zorgt Van Eembergen voor een tijdelijke vervanging voor uw machine.
Tips & tricks
Zetgroep reinigen voor horeca
Instellen molen
Machine schoonhouden
Reinig maximaal 2x per week de zetgroepen met VIBIEMME Superclean door te backflushen volgens de gebruiksaanwijzing zoals vermeld op de flacon. Meer dan 2 x per week is echt niet nodig! Bij het blindfilteren gebruik je VIBIEMME Superclean wat de koffievetten in de zetgroep losweekt, waarna het via de backflush uit de zetgroep kan worden gespoeld. Zorg er altijd voor dat na het gebruik van VIBIEMME Superclean, de stappen nogmaals herhaald worden maar dan ZONDER Superclean. Dit om te voorkomen dat er nog VIBIEMME Superclean in de machine achterblijft. Lees voor gebruik, de gebruiksaanwijzingen op de fles VIBIEMME Superclean. Alle overige dagen kun je de zetgroepen dagelijks backflushen met alleen water.
Blindfilteren wordt ook wel backflushen genoemd.
Wij adviseren om de filterbakjes dagelijks schoon te maken. Filterdragers en filterhouders kunnen iedere nacht in een bak water met Superclean gezet worden. Zorg ervoor dat de handvatten zelf niet worden ondergedompeld. Na een nachtje weken zijn de filterdragers weer helemaal schoon! Spoel voor gebruik eerst de filterdragers schoon.
Reiniging molen:
De stolp van de molen dient minstens elke week te worden gereinigd. De stolp kun je gemakkelijk van de molen loskoppelen en omspoelen met warm water. Maak dagelijks het reservoir van de molen schoon met een kwast. (Of zuig de molen met een stofzuiger leeg.) Reeds gemalen koffie kan de volgende dag niet meer worden gebruikt. Een goede gewoonte is om het eerste maalsel van de dag niet te gebruiken voor een espresso voor een gast. Er blijft namelijk vaak wat koffiemaalsel achter in de op het oog schone molen. Dit verouderde maalsel is niet geschikt voor een optimale espresso.
Cappuccino maken
2. Open de stroomkraan heel even om de eerste condens uit de stoomtuit te blazen. Draai dicht als er echt stoom uit komt.
3. Hang de stoomtuit in de kan tot een paar centimeter boven de bodem en draai de kraan open.
4. Breng na twee seconden, als de situatie stabiel is, de stoomtuit naar boven tot net onder het oppervlak.
5. Probeer de melk als het ware omhoog te trekken door de tuit net onder het oppervlak te houden en dan de kan voorzichtig omhoog en omlaag te bewegen. Hierbij ontstaat het specifieke geluid wanneer de stoom telkens heel even boven het melkoppervlak komt. Het volume wordt nu snel groter. Streef ernaar de bellen zo klein mogelijk te houden.
6. Houd de vrije hand constant tegen de zijkant van de kan om de temperatuur te voelen. Zo gauw de temperatuur van de melk boven handwarm komt, de kan omhoog bewegen en moet de tuit diep de melk in.
7. Zorg er nu voor dat de melk door de stoomdruk in een kolk gaat rondtollen. Het volume blijft stijgen en de melk wordt heel luchtig maar blijft gemakkelijk schenkbaar. De belletjes moeten zo klein zijn dat ze vrijwel niet te zien zijn. Draai de stoomkraam direct dicht wanneer de kan zo heet wordt dat deze nagenoeg niet meer aan te raken is. Dit is bij 70 graden. Deze temperatuur mag niet worden overschreden! Boven deze temperatuur verandert de melk zodanig van structuur dat het schuim meteen inzakt. Het naderen van het kookpunt is ook duidelijk hoorbaar aan opkomend ronken en brommen. Als dat gebeurt, is de melk alleen nog bruikbaar als opgewarmde melk. Mochten er toch wat grote bellen bij zitten, zet de kan dan een paar keer hard neer zodat deze bellen door de schok open knappen. Ideaal is het wanneer het opschuimen van de melk tegelijkertijd klaar is met de espresso in de grote cappuccinokop. Die espresso is dan zelf ook nog mooi met een volle crema
8. Bij het ingieten van het schuim (vanuit het midden) moet eerst een rand ontstaan waaraan de cappuccino zijn naam ontleent. Na het ingieten van het schuim ontstaat er door dit proces de ideale cappuccino met als het goed is een verhouding van 1/3 koffie, 1/3 warme melk en 1/3 geschuimde melk.
De warme melk onder het schuim kan ook gebruikt worden voor een caffe latte door het schuim tijdens het schenken tegen te houden.
Het is verstandig een koeling voor de melk zo dicht mogelijk bij de espressomachine te hebben. Zorg dat daarin drie of meer kannen met melk staan om altijd cappuccino met koele melk te kunnen maken. Vul de kan na het uitschenken van de melk gelijk bij met koele melk en zet deze terug in de koeling. Rouleer de kannen in de koeling om steeds weer met verse melk te kunnen beginnen.